Δευτέρα 24 Μαρτίου 2025
Η κυκλοφορία αλλάζει ο ερχομός της άνοιξης καθυσθερεί
Σημαντικές αλλαγές στην γενική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας στο βόρειο ημισφαίριο θα επηρεάσουν σημαντικά τις καιρικές συνθήκες της Μεσογείου και σε δεύτερο χρονο στην χώρα μας όλο το προσεχές διάστημα τουλάχιστον μέχρι και τις αρχές Απριλίου.
Τις αμέσως επόμενες ώρες θα δημιουργηθεί ridge του Αζορικού αντικυκλώνα (λόγω της κίνησης των ατλαντικών διαταραχών) που στην συνέχεια θα οδηγήσει αυλώνα (διαταραχή μέσης τροπόσφαιρας) από τον σκανδιναβικό λοβό στην περιοχή της Δυτικής Μεσογείου, η παραπάνω διαδικασία αποτυπώνεται στην ΕΙΚΟΝΑ1.
Στην συνέχεια θα υπάρξει μερική απόκοπη του αυλώνα με την κατάρευση του ridge, όμως λόγω του υποτροπικού αεροχείμαρου ο αυλώνας θα αποκτήσει ανατολική κίνηση προς την χώρα μας ΕΙΚΟΝΑ2.
Έτσι το διάστημα 27-28 Μάρτη φαίνεται ότι ο αυλώνας αυτός θα καταλήξει στην χώρα μας δίνοντας μια σημαντική κακοκαιρία. Η περιοχή μας φαίνεται ότι θα επηρεαστεί από την κακοκαιρία αφού το κύριο σενάριο είναι η κίνηση του αυλώνα από το Ιόνιο προς το Αιγαίο με ταυτόχρονη δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού που θα έχει παρόμοια κίνηση. Ανάλογα το πόσο βόρεια-νότια θα είναι η θέση του αυλώνα θα καθορισει το πόσο έντονα θα επηρεαστεί η περιοχή μας ΕΙΚΟΝΑ3.
Στην συνέχεια αναμένεται μια αναδίπλωση του ridge του αζορικού στις 29-30 Μάρτη που δημιουργεί προοπτική για κίνηση νέων ατμοσφαιρικών διαταραχών προς την Μεσόγειο (ο ακριβής τρόπος είναι δύσκολο να προσδιορισθεί) ΕΙΚΟΝΑ4
Μάλιστα η εικόνα του μέσου όρου των ensembles του ECWMF δίνει τάση διατήρησης του ridge μέχρι το διάστημα 5 Απριλίου περίπου χωρίς πλήρη καττάρευση του. Αυτό θα δημιουργήσει προοπτική είτε για πέρασμα πολλαπλών διαταραχών πάνω από την Μεσόγειο είτε για αποκοπή κάποιου αυλώνα ο οποίος όμως δεν θα εκτοπιστεί γρήγορα νοτιοανατολικότερα (κάτι που θα συνέβενε με την πλήρη κατάρευση του ridge)κι έτσι θα μπορεί κατά την περιστροφή του να δίνει περάσματα φαινομένων σε μια μεγάλη γεωγραφική κλίμακα ΕΙΚΟΝΑ5
Τα ακριβή χαρακτηριστικά αυτών των διαταραχων ή της αποκοπής και ποιές περιοχές θα επηρεάσουν είναι αδύνατο να προσδιορισθούν ωστόσο μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι η είσοδος της Άνοιξης αναβάλλεται σε μεγάλο κομμάτι της Ανατολικής Μεσογείου και της χώρας μας.
Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2025
ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ 15/01
Ασθενη φαινομενα θα συνεχιστουν κατα περιόδους μεχρι νωρις το πρωι, θα αφορουν κατα κανονα οπως και μεχρι τωρα την θασο, ορεινα τμημα (και πεδινες περιοχες κοντα σε αυτα) και περιοχες κοντα στην θαλασσα. Επειτα αναμενεται σταδιακη βελτιωση και πριν το μεσημερι τα φαινομενα θα εχουν σταματησει παντού τελείως. Τωρα οι χιονοπτωσεις οπως αναμεναμε μεχρι τωρα εντοπιζονται πανω απο τα 200μ. , ομως το ξημέρωμα-πολύ νωρις το πρωι το στις εξαρσεις υπαρχει πιθανοτητα να υπαρξει τοπικη χιονοπτωση και πεδινα. η πιθανοτητα αυτη εντοπίζεται κυρίως στην βορειανατολικη θασο, στο νοτιανατολικο κομματι καμπου καβαλας (νεο ζυγος-αμυγδαλεωνας-σταυρος και γυρω) και στις συνοικιες της πολης της καβαλας (οπως δεπος αγιος λουκας δεξαμενη ψηλα του βυρωνα κλπ)
Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2025
ΚΑΒΑΛΑ-ΔΡΑΜΑ-ΣΕΡΡΕΣ 13/01
Μετά την σύντομη ύφεση θα έχουμε τις αμέσως επόμενες ώρες εκ νέου φαινόμενα.
Νομος Καβάλας
Μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες αναμένονται φαινόμενα ασθενούς-μέτρασης έντασης,μικρή έμφαση σε περιοχές κοντά στην θάλασσα και γύρω από το Παγγαίο ενώ τα πιο γενικευμένα φαινόμενα αναμένονται τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες . Έπειτα ο καιρός θα αρχίσει να παρουσιάζει σταδιακή βελτίωση και μέσα στην νύχτα τα φαινόμενα θα σταματήσουν παντου. Τα υψόεμτρα χιονόπτωσης θα συνεχίσουν να πέφτουν σταδιακά και θα φτάσουν τα 150-200μ. κατά μέσο όρο, ωστόσο τοπικά κατά περιόδους θα χιονίσει και χαμηλότερα (πιθανότητα για κάτι τέτοιο υπάρχει στο σύνολο του νομού). Αυξημένη πιθανότητα για πεδινές χιονοπτώσεις εντοπίζεται στην Θάσο , στο βορειοδυτικό κομμάτι του κάμπου ιδίως σε περιοχές που γειτνιάζουν με το Παγγαίο (Άγιος Χριστόφορος-Παλαιοχώρι-Αντιφίλιπποι και λοιπές κοντινές περιοχές) στο νοτιανατολικό κομμάτι του Δήμου Νέστου. Υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για εκδήλωση χιονόπτωσης κατά περιόδους μετά το μεσημέρι στις παρυφές της πόλης (π.χ. Άγιος Σίλας, Δέπος, Άγιος Λουκάς), μικρή πιθανότητα για πρόσκαιρη χιονόπτωση στο κέντρο της πόλης.
Νομός Δράμας
Μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες κατά περιόδους φαινόμενα ασθενούς έντασης (με τοπικές εξάρσεις μέτεριας έντασης), τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν έμφαση στο νότιο και δυτικό κομμάτι του νομού καθώς και σε ορεινές περιοχές. Οι χιονοπτώσεις θα φτάσουν τα 150-200μ. κατά μέσο όρο, τοπικά και πρόσκαιρα και χαμηλότερα (πιο αξιόλογη πιθανότητα για κάτι τέτοιο στα βορειότερα κι όπου παρατηρηθούν εξάρσεις στα φαινόμενα). Υπαρκτό το ενδεχόμενο πρόσκαιρης χιονόπτωσης στην πόλη της Δράμας ιδίως στις παρυφές.
Νομός Σερρών
Μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες τοπικά φαινόμενα κατά περιόδους (κατά κανόνα ασθενή με πρόσκαιρες μέτριες εξάρσεις), τα φαινόμενα θα έχουν έμφαση στο νότιο-ανατολικό κομμάτι του νομού (ιδίως στο νοτιανατολικό κομμάτι, τόξο Ροδολίβος-Μπάφρα-Αλιστάτη-Νέα Ζίχνη).Χιονοπτώσεις στο δυτικό και βόρειο κομμάτι του κάμπου σε μηδενικά υψόμετρα (ωστόσο εκεί τα φαινόμενα θα είναι ασθενή και τοπικά) στον υπόλοιπο νομό θα φτάσουν 150m.. (τοπικά κατά περιόδους χαμηλότερα όπου εκδηλώνονται εξάρσεις). Υπαρκτό το ενδεχόμενο πρόσκαιρης χιονόπτωσης στην πόλη των Σερρών ιδίως στις παρυφές.
Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2025
ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΙΑΤΑΞΗΣ 11-14/01/2025
Βρισκόμαστε μπρόστα στην πρώτη σημαντική χειμερινή μεταβολή του 2025, παρακάτω θα αναλύσουμε την διάταξη της μεταβολής και τα κύρια σενάρια. Στο τέλος θα δωθει το κύριο σενάριο για την εξέλιξη της κακοκαιρίας.
Τις αμέσως επόμενες ώρες ο πολικός αεροχείμαρος στην περιοχή του ατλαντικού θα στραφει από δυτικό σε βορειοδυτικός οδηγώντας μεγάλη ατλαντική διαταραχή νοτιανατολικά σκάβοντας σφήνα υψηλών πιέσεων στην περιοχή των αζόρων (σχηματισμός ridge,αντικυκλωνικές συνθήκες καθ'ύψος στην τροπόσφαιρα, η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 11/12. Με τη σειρά του το ridge θα ωθήσει αυλώνα προερχόμενο από τον γροιλανδικό λοβό να κινθεί νοτιανατολικότερα.
η εικόνα στο βόρειο ημισφαίριο στην μέση τροπόσφαιρα στάθμη 500hpa όπου εντοπίζουμε χαρακτηρηστικά τα ridge και τους αυλώνες ενω απότυπώνεται με τα βελάκια η διαδικασία που περιγράψαμε
Βλέπουμε πως ο αεροχείμαρος στάθμη 300hpa ανάμεσα στην τροπόσφαιρα και στρατόσφαιρά περίπου πηδαλιουχεί όλη τη διαδικασία
Έπειτα από το βράδυ του Σαββάτου αναμένεται στρίψιμο του ridge (πιεζόμενο από την ατλαντική διαταραχή) το οποία θα στρέψει την ροή δυτικά του ridge από βορειοδυτική σε βορειανατολική οδηγώντας την άκρη του αυλώνα στην Ιταλία-Αδριατική όπου αναμένεται και κυκλογέννηση (δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού) μέχρι το ξημέρωμα της Κυριακής και ταυτόχρονα θα οδηγήσει ψυχρές αέριες μάζες προς την νοτιανατολική Μεσόγειο.
Μέχρι εδώ υπάρχει καλή προγνωσιμότητα όμως στην συνέχεια αρχίσει κι αναπτύσσεται ένα προγνωστικό χάος το οποίο δεν μας αφήνει να προσεγγίσουμε με λεπτομέρειες τα χαρακτηρηστικά της κακοκαιρίας κυρίως μέσα στην Δευτέρα και την Τρίτη . Η αβεβαιότητα προκύπτει από το γεγονός του ότι έπειτα το ridge θα μπεί σε διαδικασία κατάρευσης αποκόπτωντας τμήμα του αυλώνα στην περιοχή της Ιταλίας κι ένα άλλο στην ανατολική ευρώπη. Ανάλογα με το πότε και πως θα γίνει η κατάρευση και αντίστοιχα η αποκοπή του αυλώνα θα καθορισει πολλά σημαντικά στοιχεία της κακοκαιρίας, ας δουμε τα 2 ακραία σενάρια που υπάρχουν. Γρήγορη κατάρευση του ridge γρήγορη μετατόπιση του αποκομένου αυλώνα στην περιοχή της Ιταλίας νοτιοδυτικότερα (επομένως και του χαμηλού) και διακοπή της ροής απο βορειανατολικά (επομένως ο κύριως αυλώνας δεν θα κινηθεί προς την νοτιανατολική Μεσόγειο) κι επομένως γρήγορη παύση των φαινομένων στην περιοχή μας (πριν το πρωί της Δευτέρας).
Αυτό το σενάριο δίνει χαρακτηρηστικά το κύριο του gfs, όπου βλέπεται στο κόκκινο κύκλο το πρώτο αποκομένο τμήμα της Ιταλίας που έχει φύγειο νοτιοδυτικά και μπλέ κύκλο το κύριο αποκομένο κομμάτι στην ανατολική Ευρώπη που έχει δεν κινείται νοτιοδυτικά λόγω διακοπής της βορειανατολικής ροής που φέρνει η κατάρευση του ριτζ
Το 2ο ακραίο σενάριο αργής κατάρευσης του ριτζ, θα έχει ως αποτέλεσμα το αποκομένο τμήμα του αυλώνα στην Ιταλία να περιστράφει αργά προς την χώρα μας και ταυτόχρονα το κύριο αποκομένο κομμάτι του αυλώνα να κινηθεί προς την νοτιανατολική Μεσόγειο αφού η βορειανατολική ροή θα διατηρηθεί. Αυτό θα οδηγήσει σε περεταίρω οργάνωση του βαρομετρικού χαμηλού, χαμηλότερες θερμοκρασίες στην μέση τροπόσφαιρα και δημιουργία θερμής σύσφιξης στο Βόρειο Αιγαίο ( περιοχή "σύγκρουσης" των ψυχρών αερίων μαζών από βορειανατολικό με το θερμό μέτωπο του χαμηλού). Ένα τέτοιο σεναριο θα έδινε γενικευμένα φαινόμενα σε κεντρική και βόρεια χώρα και στην περιοχή μας τουλάχιστον μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης 14/01 και γενικευμένες πεδινές χιονοπτώσεις σε Κεντρική Μακεδονια και τοπικές χιονοπτώσεις στα υπόλοιπα βόρεια και κεντρικά τμήματα της χώρας.
Αυτό το σενάριο δίνει η έκδοση τεχνητής νουμοσύνης του ecwmf, κόκκινος κύκλος τμήμα αυλώνα στην Ιταλία δεν φεύγει νοτιοδυτικά και το κύριο κομμάτι (μπλε κύκλος) κινείται κι αυτό προς την νοτιανατολική Μεσόγειο.
Αύτα είναι τα 2 πιθανά ακραία σενάρια που διαμορφώνονται για την εξέλιξη και θα ταν λάθος να πει κανείς ότι η "αλήθεια" είναι κάπου στη μέση τόσο επιστημονικά όσο και πρακτικά, αφού τα 2 σενάρια αυτά έχουν μηδενική φυσική σημασία αφού είναι αποτέλεσμα προσομοίωσης που εμπεριέχει πολλαπλά επίπεδα σφαλμάτων (αφού ένα σφάλμα στις αρχικές συνθήκες γιγαντώνεται όσο ανεβαίνουν οι προγνωστικές ώρες). Ο καλυτερός τρόπος να προσεγγίσουμε το κύριο σενάριο είναι ο μέσος όρος των ensembles του ευρωπαικού όπου σε αυτές τις ώρες προγνωστικής απόστασης έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά επιβεβαίωσης.
Εδώ βλέπουμε χαρακτηρηστικά ότι το ridge ναι μεν καταρρέει αλλά όχι γρήγορα κι έτσι η μετατόπιση του αποκομένου τμήματος στην Ιταλία νοτιοδυτικά δεν έχει ξεκινήσει μέχρι το πρωί της Δευτέρας 13/01. Το κύριο κομμάτι του αυλώνα στην ανατολική Ευρώπη έχει μια μετατόπιση νοτιοδυτικά ωστόσο η βορειανατολική ροή δεν φαίνεται αρκετά ισχυρή για να το φέρει στην Μεσόγειο (δεν είναι αρκετά ισχυρή καθώς έχρι ξεκινήσει η κατάρευση του ριτζ, αντίθετα θυμίζουμε ότι στο 2ο ακραίο σενάριο λογω της αργής καταρευσης η βορειανατολική ροη ηταν ισχυρη και το κύριο κομματι του αυλώνα καταλήγειο κι αυτό στη Μεσόγειο). Βάση αυτών ο καιρός θα εξελισσόταν στην περιοχή μας περίπου ως εξής, το βράδυ του Σαββάτου θα είχαμε ένα πιθανό πέρασμα βροχής και στροφή των ανέμων σε βοριάδες με ταυτόχρονη γρήγορη πτώση της θερμοκρασίας. Μέσα στην Κυριακή θα είχαμε από τις πρωινές ώρες τοπικές βροχές που σταδιακά θα γενικεύονταν και έτσι από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής μέχρι και το πρωί της Δευτέρας θα είχαμε γενικευμένα φαινόμενα. Οι χιονοπτωσεις αρχικά θα εντοπίζοντας άνω των 600-800 μέτρων και στο τέλος των φαινομένων θα πέφταν πρόσκαιρα περίπου στα 400μ., τοπικά πιθανώς και χαμηλότερα. Μεσα στη Δευτέρα τα φαινόμενα θα αποκτούσαν προοδευτικα πιο ασθενη και τοπικο χαρακτηρα και μεχρι το βράδυ θα είχαν σταματήσει παντού. Ενώ προς το ξημέρωμα-πρωί της Τρίτης πιθανώς να είχαμε εκ νέου ένα σύντομο διάστημα τοπικών φαινομένων με χιονοπτώσεις σε παρόμοια υψόμετρα. Αυτό είναι το κύριο σενάριο αυτή τη στιγμή που όμως λόγω της προγνωστικής αβεβαιότητας έχει μικρή προγνωστική αξία και είναι αρκετά πιθανό να μεταβληθεί. Για κάθε νεότερο www.meteokav.gr
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)