Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 15-22/10

Όπως αναλύσαμε και στην πρόγνωση τις επόμενες μέρες αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας ας δούμε τις αιτίες αυτής της αλλαγής. Τις επόμενες ώρες ατλαντική διαταραχή θα κινηθεί νοτιανατολικά "σκάβοντας" σφήνα υψηλών πιέσεων προς την κεντρική-βόρεια Ευρώπη. Το ridge αυτό θα οδηγήσει αυλώνα προερχόμενο από τον σκανδιναβικό λοβό του πολικού χαμηλού προς το ανατολικό-νοτιανατολικό άκρο της Ευρώπης, ενώ η χώρα μας θα βρεθεί εντός του ridge υψηλών πιέσεων (αντικυκλώνας καθ'ύψος). Η όλη διαδικασία αυτή απεικονίζεται στην παρακάτω εικόνα (γεωδυναμικά ύψη των 500hpa ) .
Το ridge αυτό ταυτόχρονα θα έχει και ισχυρή επιφανειακή δομή με αποτέλεσμα των σχηματισμό ενός επιφανειακού αντικυκλώνα πάνω από την κεντρική-ανατολική Ευρώπη. Η ροή που θα δημιουργήσει ο αντικυκλώνας θα οδηγήσει ροή των ψυχρών αερίων μαζών που οδηγησε ο αυλώνας στο ανατολικό άκρο της Ευρώπης προς την χώρα μας. Έτσι, παρότι η χώρα μας θα βρεθεί εντός του ridge η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σταδιακά σημαντική πτώση λόγω της ροής από βορειανατολικά. Η διαδικασία απεικονίζεται παρακάτω (πρώτη εικόνα χάρτης πίεσης επιφανείας και η ροή που δημιουργεί ο αντικυκλώνας στην κατώτερη τροπόσφαιρα ενδεικτικά, δεύτερος χάρτης θερμοκρασία στα 850hpa και οι 2 χάρτες αναφέρονται στην Πέμπτη βράδυ).
Ταυτόχρονα η αρχική ατλαντική διαταραχή (που έθεσε σε κίνηση όλη την παραπάνω αλλαγή στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία που περιγράψαμε παραπάνω) θα αποκοπεί και σταδιακά θα κινηθεί ανατολικά χάνοντας σταδιακά την δυναμική του. Έτσι, την Παρασκευή θα φτάσει στην ανατολική Μεσόγειο μεταφέροντας υγρές μάζες προς την χώρα με αποτέλεσμα την εμφάνιση νεφώσεων κυρίως στα δυτικά κεντρικά-βορειοδυτικά αλλά και στην περιοχή μας. Μάλιστα μέσα στο ΠΣΚ θα έχουμε και τοπικές βροχές σε δυτικά και ηπειρωτικά, ωστόσο η περιοχή μας φαίνεται να μένει εκτός από την ζώνη των τοπικών βροχών (αφού οι μικροδιαταραχές του αυλώνα δεν θα φτάνουν ή θα φτάνουν αποδυναμωμένες στην περιοχή μας), αν αλλάξει κάτι θα ενημερώσουμε.
Για κάθε νεότερο μείνετε συντονισμένοι στο www.meteokav.gr .

2 σχόλια:

  1. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι αν αυτή η αλλαγή απο ζωνική σε μεσημβρινή κυκλοφορία θα παραμείνει για να έχουμε και τα ανάλογα φαινόμενα της εποχής που διανύουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε κώστα είναι αλήθεια ότι διανύουμε τους τελευταίους 48 μήνες μια περίοδο με λίγες μεσημβρινές εξάρσεις και μικρής σχετικά διάρκειας κάτι που έχει οδηγήσει και στο εξαιρετικά θερμό διάστημα(που γίνεται ακόμα πιο θερμό λόγω της κλιματικής αλλαγής). Είναι δεδομένο ότι το μοτίβο της κυκλοφορίας θα αλλάξει κάποια στιγμή για το αν αυτή η αλλαγή είναι το σημείο ορόσημο δεν είναι ξεκάθαρο. Στα μεσοπρόθεσμα δεδομένα δεν φαίνεται το κύριο σενάριο να ναι η μεσημβρινή κυκλοφορία αλλά ημιζωνική με ανοιχτό το ενδεχόμενο μεσημβρινών εξάρσεων , σας παραθέτω το μεσοπορόθεσμο του ευρωπαικού για το διάστημα 28 Οκτώβρη με 4 Νοέμβρη όπου διαφαίνεται η προοπτική σχηματισμού εμποδισμού στην Βόρεια Ευρώπη https://charts.ecmwf.int/streaming/20241014-2000/c2/webp-worker-commands-76f744c54b-2mtz2-6fe5cac1a363ec1525f54343b6cc9fd8-j01fp2h8.webp

    ΑπάντησηΔιαγραφή